Чай Stassen

Зелен и черен чай от STASSEN – добър вкус, добро здраве

Чаят е най-популярната напитка в света след водата. Той хармонизира душата и тялото и не оказва вредно влияние върху организма. Консумацията на чай по света възлиза на около 1 млрд. чаши дневно.

В Китай чаят е неотменна част от традиционната кухня, а в Япония е основна съставка при различни ритуали и церемонии. В останалия свят чаят се е превърнал в приятна домашна и отпускаща напитка. Пиенето на чай укрепва духа, повишава настроението, засилва паметта и мозъчната дейност. Китайците имат поговорка: „По-добре три дни без храна, отколкото един ден без чай.” Почитателите на чая се радват на  здраве и дълголетие и съхраняват младежкия си вид.

Чайовете на STASSEN растат в едни от най-големите градини на Шри Ланка и се обработват в техните фабрики за износ по целия свят. Отношението към чая е грижливо – от засаждането до неговата консумация.  


Органичните чаени градини на STASSEN 

Шри Ланка е опасана от планински вериги, които я разделят на източен и западен регион – Ува и Димбула. Всеки от тях произвежда свой собствен вид чай с уникален вкус и аромат.

Органичната чаена градина от Идулгашина е най-старата чаена градина в света и първата, сертифицирана в производството на черен и зелен чай с високо качество. Тя е разположена в провинция Ува с надморска височина от 1000 до 1900м.

Вентура е органична градина, разположена в долината Богованталава - част от региона Димбула. Намира се на средна надморска височина от 1000 до 1300м. Тя е известна с отглеждане на органичен черен чай с богат вкус и цвят. STASSEN произвежда своя висококачествен чай по методите на органичното* и биодинамичното* земеделие.

 

*Органичното земеделие е възобновяема форма на земеделие, при което културите растат без употребата на изкуствени торове, пестициди или инсектициди. Използват се естествени продукти и методи в съответствие със стандартите, изготвени от международната федерация по органично земеделие (IFOAM). Плодородието на почвата се осигурява чрез компостиране и засаждане на бобови култури между чаените плантации. Ерозията на почвата се предотвратява чрез ръчно плевене и мулчиране. 

*Биодинамичното земеделие се основава на използването на космическа енергия при култивирането и употребата на минерали и животински торове. Земеделските дейности се извършват спрямо биодинамичния календар, а насажденията се пръскат с биодинамични хомеопатични разтвори, минерали и органични хранителни вещества, които подсилват почвата и растежа и предпазват от вредители и болести.  

Цветът на чая се бере от така нареченото чаено дърво, което е вечнозелено, с височина около метър, което улеснява брането му. Цветовете се откъсват и се хвърлят през рамо в закачена на гърба на берача кошница. Опитен берач може да откъсне над 30 кг цвят, от който се правят близо 10 кг сух чай, което се равнява на 2 800 чаши чай. Чаят може да бъде бран 3-4 години след засаждането му, като качеството, видът и вкусът му зависят от редица фактори: почва, разположение, климат и др.

 

Зеленият чай притежава редица лечебни свойства, които се потвърждават от съвременните научни изследвания. Доказано е, че той:

  • стимулира централната нервна система
  •  намалява стомашните киселини
  •  ограничава риска от язви
  • предпазва от сърдечно-съдови заболявания
  • има силно антибактериално действие
  • повишава имунитета
  • помага при заболявания като МС, Алцхаймер и Паркинсон
  • премахва излишните мазнини в тялото,

а полифенолите, които се съдържат в него, предпазват от рак.

Черният чай е здравословната алтернатива на кафето. Поради съдържанието си на кофеин той стимулира мозъка, но не се отразява негативно на сърдечно-съдовата дейност. Важно е да се знае, че човешкият организъм усвоява кофеина в чая по-лесно, отколкото този в кафето. Установено е, че черният чай:

  • предпазва ефективно от кожни инфекции и дихателни заболявания
  • премахва бактериите от устната кухина
  • предотвратява възпалението на венците
  • при редовна употреба нормализира стойностите на холестерола
  • подпомага хормоналния баланс
  • подобрява метаболизма
  • спомага за постигане на желаната фигура
  • неутрализира действието на някои микроорганизми и затова
  • е ефективен при диария, пневмония и кожни инфекции
  • действа благотворно на пациенти, болни от рак