Веган чийз кейк

vegan_chiiz_keik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За блата:

  • 260 г пшенично брашно тип 405 или 550

  • 120 г захар

  • 1 щипка сол

  • на върха на ножа ванилия на прах (двойно количество)

  • ½ пакетче бакпулвер (около 2 ч.л.)

  • 160 г маргарин + малко за намазване на формата

  • За пълнежа:

  • 800 г био тофу-копринено

  • 2 био лимона

  • 400 г натурално тофу

  • 160 г захар

  • 240 г маргарин (разтопен)

  • 80 г пшенично нишесте

  • 1 ч.л. бурбонска ванилия или вътрешността на 1 ванилова шушулка

  • по желание малини, ягоди, боровинки

Начин на приготвяне:

1. За да приготвите блата смесете сухите съставки в купа и добавете маргарина на малки късчета. Бързо ги омесете на тесто. Намажете тавичка за печене (ø 26 см) и притиснете тестото вътре, като оформите ръб. Покрийте го и го оставете в хладилника за 1 час.

2. След около 40 минути пригответе пълнежа. Сложете тофуто в застлан с кухненска хартия гевгир и го оставете да се отцеди за 10 минути.  През това време загрейте фурната на 160° (вентилатор) или на 180 ° при печене на горен и долен реотан.

3. Разтопете маргарина в малка тенджерка. През това време измийте лимона с гореща вода, подсушете го и настържете кората му. Внимавайте в стърготините да не попадне от бялата кора, защото е горчива. Ако нямате ренде или белачка за лимонова кора, можете да използвате белачка за картофи. Изцедете сока на лимоните и го разбъркайте с коприненото тофу, маргарина, натуралното тофу, захарта, нишестето и ванилията. Можете да използвате блендер за целта, а ако нямате, пасирайте с пасатора, но ще ви трябва повече време, за да постигнете достатъчно фина консистенция.

4. Извадете формата за печене от хладилника, изсипете пълнежа върху тестото и изпечете сладкиша във фурната за около 60-80 минути. Тествайте готовността на сладкиша с клечка за зъби. Нормално е при пробата малко от пълнежа да остава по клечката. В зависимост от печката времето, необходимо на сладкиша да стегне поради съдържанието на лимонена киселина, може да варира.

5. Ако желаете да прибавите плодове в сладкиша, първо отделете 1/3 от тофуто и го разпределете върху блата, после наредете плодовете и ги покрийте с останалата смес от тофу. Така блатът няма да омекне.

За по-добри резултати можете да замените маргарина с кокосово масло, например с био кокосово масло ‘ Аманпрана“.

 Добър апетит!

 

vegan-sein.de

Ако ви харесва, споделете го!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>