Готви с цвят! Хромотерапия в кухнята

gotvi_s_cvqtСнимка: Р. Иванова

Случвало ли ви се е да не искате да хапнете нещо, само защото не би въздейства цветово? На мен – да! Всъщност много често дори не знаем, защо едно ястие не ни привлича или дaже ни действа отблъскващо, без дори да сме го опитвали. Аз го открих случайно, докато готвех веднъж кремсупа от спанак. Въпреки, че беше приготвена от пресни и чисти продукти с щадяща топлинна обработка, която позволява запазване на витамините и хранителните вещества, след пасиране резултатът беше една еднообразна зелена маса. Когато добавих още един цвят в нея( бял) под формата на сурови пресни обелени бадемови ядки, все още нямах желание да я хапна. Следващия път добавих и моркови и разбира се, апетитът ме връхлетя със светкавична скорост. Тоест два цвята бяха недостатъчни в предишния ми кулинарен злощастен експеримент. Надявам се, четейки това, да не сте ми поставили вече някаква страшна диагноза на трудно лечимо психологическо разстройство, защото ще ви е трудно да четете нататък. Цветовете ни въздействат по най-фин начин. Хромотерапията или лечението с цветове може изключително успешно да се ползва и в кухнята, въпреки че като една сравнително млада наука тя е плахо застъпена в медицината и намира приложение главно в психиатрията и психологията. Правени са интересни изследвания по цял свят, за да се оцени влиянието на цветовете върху поведението и здравето на хората, напр. хиляди деца, болни от жълтеница в САЩ са били лекувани със синя светлина. Известно е, че растения, облъчвани с червена светлина, растат по-бурно от другите, а на хората червения цвят действа възбуждащо и агресивно. Интересно е, че растенията не обичат цветове подобни на техните – синьо и зелено. Ако са облъчвани с такава светлина, те забавят развитието си. Ако хора с пулс 70 удара в минута се облъчат с червена светлина,пулсът им бързо се вдига до 82-95 удара в минута. Като знаем основните свойства на цветовете, лесно можем да ги използваме в храната си терапевтично.

ЧЕРВЕН ЦВЯТ – при слаба жизненост, изтощение, студени крайници, проблеми с храносмилането, нервни разстройства, настинка

СИН ЦВЯТ – за успокояване от гняв, стрес, за охлаждане, при възпаление от настинка, при вътрешно кръвотечение

ЗЕЛЕН ЦВЯТ – има общоуспокояващо действие, действа благотворно при сърдечни проблеми

ЖЪЛТ ЦВЯТ – възбужда апетита и подпомага храносмилането, действа против повръщане, засилва мозъчната дейност. В комбинация с ЧЕРВЕНИЯ ЦВЯТ помага при сънливост и простуда.

ИНДИГОВОСИН ЦВЯТ – възстановява нарушеното енергийно равновесие в организма.

Инстинктивно всеки от нас използва хромотерапията всеки ден, подбирайки цвета на дрехите си, но с прилагането и в кухнята, можем да постигнем двоен резултат. Подбирайки храната и цвета на облеклото си интуитивно, без да се увличаме по модни тенденции или учения, ние ще съумеем да сме по-здрави, хармонични и енергични.

Р. Иванова

Ако ви харесва, споделете го!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>