Диети без съдържание на мазнини са много нездравословни

 

Много често четем или чуваме за поредната безумна диета с ниско съдържание на мазнини или съвсем без никакви мазнини. Такива диети се оказват изтезаване за организма в дългосрочен план. През 1953г. Ансел Кийс лансира „хипотезата за мазнините“. Според Кийс наситените мазнини в храните водят до завишени нива на холестерол в кръвта. Това на свой ред довежда до атеросклероза (или уплътняване на артериите), което пък причинява сърдечно-съдови заболявания. Макар че редица експерти откриват много несъответсвия в тази хипотеза, тя става много популярна и бързо се разпространява в световен мащаб. И въпреки че спартанската диета без мазнини на Нейтън Притикин се радва на огромен успех, той умира от рак много млад. В последно време изследвания, които се опитват да докажат обратната теория, са изключително популярни. Едно британско проучване доказва, че само след 1 година два пъти повече хора умират в една експериментална група (те са помолени да намалят приема на наситени мазнини и холестерол, да спрат пушенето и да увеличат приема на  ненаситени мазнини и маргарини) в сравнение с хората в друга контролна група, която приема наситени мазнини.

HIPOTEZATA_ZA_MAZNINITE_E_GRESHNA

Все повече учени отхвърлят хипотезата за мазнините. „Ланцет” публикува резултатите от изследване, в което 2 000 души са подложени на диета с ниско съдържание на наситени мазнини, за да се изчисли влиянието й върху развитието на сърдечно-съдовите заболявания. За период от две години бива доказано, че опасността от сърдечни удари не намалява. Следователно, ако намаляването на наситените мазнини в диетата не спомага за намаляването на риска от сърдечен удар, е правилно да се твърди, че има други фактори, които влияят на това. Чрез тестове върху животни учените доказват, че диетата с наситени мазнини намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Изследването на Фрамингтон, което всъщност е направено, за да потвърди хипотезата за „сърцето и диетата”, като че ли доказва точно обратното. През 1988г., човекът отговорен за провеждане на изследването казва следното: „Хората, които консумират повече наситени мазнини и холестерол са по-активни, по-слаби и с по-ниски нива на холестерол в кръвта”. 

В крайна сметка изследването показва, че наднорменото тегло и високото съдържание на холестерол в кръвта не е причинено от приемане  на наситени мазнини и холестерол с храната. Това изследване също демонстрира, че високите нива на холестерол в кръвта и наднорменото тегло увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Така че понякога причината за високите нива на холестерол в кръвта се крие в нещо друго.

Ако ви харесва, споделете го!

Едно мнение по „Диети без съдържание на мазнини са много нездравословни

  1. Pingback: Холестеролът е ваш приятел | Health Line

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>