Масло или олио? Зависи от температурата

Много често хората се питат каква е разликата между масло и олио. Няма разлика между двете. Маслото е твърдата форма на олиото, а oлиото е течната форма на маслото. Това се отнася до температурата на топене на маслото и олиото.

MASLO_ILI_OLIO_ZAVISI_OT_TEMPERATURATA1

Зехтинът е в течна форма при стайна температура, докато кокосовото масло е твърдо при стайна температура. Зехтинът ще се втвърди, ако се постави в хладилник, а кокосовото масло ще стане течно, ако се загрее над 36°C.  И така, температурата на топене на кокосовото масло е около 25°C. Кокосовото и  червеното палмово масло  са в течна форма при телесна температура.

Лекарите често употребяват термина „липиди”, когато говорят за мазнини. Липид е родов термин, който се отнася до всички мастни съединения. Всяка естествена и необработена мазнина има свои уникални състав и свойства. Мазнините могат да се категоризират по няколко критерия. Трите най-често използвани критерии за категоризация на най-често срещаните мазнини, като например триглицеридите, са мярката на насищане, дължината на мастно-киселинната верига и принадлежността към Oмега-семейството. Друг важен факт е, че нито една естествена мазнина или масло не могат да се категоризират еднозначно в една група.

 

MASLO_ILI_OLIO_ZAVISI_OT_TEMPERATURATA2

Маслата като зехтина и кокосовото масло винаги съдържат съединения от различни типове мазнини. Това е начинът, по който природата е искала да бъде. Ако олиото претърпи рафиниране, както е например случаят с рибното олио, тогава от него може да се извлече само един вид мастна киселина, като например ЕРА. Но трябва да сме наясно, че природата и еволюцията не са имали такъв план. Няколко полезни елемента са се загубили при процеса. Цялото е по-качествено от отделните му части. Например, човек, който е силен, има много мускули. Но какво са мускулите без здрави кости, които да ги поддържат?! Цялото е по-добро от от отделните си части.

Ако ви харесва, споделете го!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>