Нека храната да бъде твоето лекарство

Храненето е в основата на здравето според Хипократ. Хипократ е философ, общопризнат баща на западната медицина и първият, отделил науката от натурфилософията. В наши дни всеки лекар полага Хипократовата клетва преди да започне медицинската си практика. За Хипократ хигиената както сред пациентите, така и сред лекарите е от изключителна важност. Навиците за здравословно хранене и пиене, важността на чистия въздух, способността на тялото да се самовъзстановява и да осигурява необходимото равновесие (състояние на хомеостаза) – това са крайъгълните камъни на неговото лечение като гръцки лекар (ок. 460-370 г.пр.н.е.).

Хипократ провъзгласява: „Нека храната бъде твоето лекарство.“ Самата природа ни осигурява храни с жизненоважни и здравословни свойства, като ни дава възможност да надвиваме болестите и гарантира доброто ни здраве. Сега вече знаем, че по-малко от 15% от днешните заболявания и разстройства се дължат на наследственост; всъщност главните причини за западните болести се крият в нашите хранителни навици и начин на живот. Рафинираните храни несъмнено са основните виновници за нашите здравословни проблеми и лошо здраве. Тези храни вече не ни осигуряват възстановителните сили, които някога сме получавали от нерафинираните чисти храни. Така например 80% от всички минерали, 90% от всички витамини и почти всички фибри биват отстранявани от пълнозърнестото брашно в процеса на обработката му до бяло брашно. По същия начин при премахването на миризмите и то на маслата, от тях се изолират много съществени хранителни вещества, като в резултат се получават неестествени съединения. В хода на този процес белият хляб, белият ориз, бялата захар, бялата паста, рафинираните и обезмирисени масла биват свеждани до мними, „празни“ калории. Телата ни имат нужда да усвояват силни хранителни вещества, за да произвеждат слюнка, стомашни и чревни сокове, ензими и т.н. При производството на тези вещества тялото използва собствения си запас от витамини, ензими и минерали, а в наши дни в замяна получава само празни калории. Резултатът? Съпротивителните ни сили, жизнеността ни, способността ни да мислим и да се съсредоточаваме, хормоналният ни баланс и прочее – всички те биват подкопани и започват постепенно да отслабват. А с времето започват да се проявяват и познатите ни болести. Жизнеността ни, вече много изтощена, не може да насмогне на темпото на всекидневния ни живот.

NEKA_HRANATA_DA_BADE_TVOETO_LEKARSTVO2

Дурианът е широко разпространен на Изток и наричан цар на плодовете. Високо оценяван от гуру-тата в Индия като предпочитана храна и сочен за голям афродизиак. В традиционната китайска медицина е набляга на затоплящите свойства на дуриана.

До началото на XX в. здравословното хранене е в основата на всяко лечение. Радикалният разрив между храненето и здравето през XX в. е причината ние, въпреки достъпа ни до модерна медицинска помощ, вече да не сме в състояние да предотвратим 70% от случаите на преждевременна смърт, дължаща се на нашите западни заболявания. Двукратният Нобелов лауреат Лайнъс Полинг казва: „Оптималното хранене е медицината на бъдещето.“

 

Ако ви харесва, споделете го!

4 мнения по „Нека храната да бъде твоето лекарство

  1. Pingback: ORAC, Bovis, ГИ, Коензим Q-10. Хранителни стойности на Аманпрана | Health Line

  2. Pingback: Koкосовото масло убива бактериите и вирусите със защитен маслен слой | Health Line

  3. Pingback: Домашни енергийни мюсли блокчета | Health Line

  4. Pingback: Готви с цвят! Хромотерапия в кухнята | Health Line

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>