ORAC, Bovis, ГИ, Коензим Q-10. Хранителни стойности на Аманпрана

ORAC и антиоксидантите

Антиоксидантите осигуряват защита срещу процеса на стареене, като атакуват активните свободни радикали. Антиоксидантните стойности в храната се изразяват чрез ORAC. Висок ORAC притежават пресните зеленчуци, бобовите растения и плодовете, а билките и някои етерични масла са начело в списъка. Колкото по-малко е обработката на храната, толкова по-висока е нейната ORAC-стойност. По принцип се приема, че телата ни имат нужда да поемат от 3000 до 5000 ORAC-единици на ден за защита от свободните радикали.

Bovis и жизнеността

Прясната маруля от полето и повяхналата маруля носят много различна жизнена енергия. Как можем да измерим тази жизнена енергия? Французинът Андре Бовис разработил честотна скала за измерване на жизнеността на нещата. Здравите хора имат стойност от 6500 до 8000 по скалата на Бовис.

ORAC, Bovis, GI, Q-10. HRANITELNI_SNTOINOSTI_NA_AMANPRANA2

При ниска стойност по Бовис човек става уязвим за болести и неговото или нейното енергийно ниво отслабва. Именитият холандски доктор Роберт Х. Стилупър казва: „Хранителните продукти със стойност по Бовис под 7000 отнемат енергия от тялото и предизвикват заболявания. Хранителните продукти със стойност над 7500 осигуряват енергия и могат да се смятат за полезни за здравето. Хранителните продукти със стойност над 9000 притежават дори пречистващ и лечебен ефект.“

Гликемичен индекс

Степента, до която въглехидратите (захарите) в храната увеличават захарните нива в тялото ни, се изразява като стойност на ГИ (гликемичен индекс). Храната с нисък ГИ (под 50) поддържа захарите в тялото ни на подходящо ниво. Храната с висок ГИ (над 70) води до колебания на нивото на захарта – прекалено големи покачвания и спадове. Фурмите, белите франзели и пащърнакът имат високи ГИ нива и въпреки че осигуряват енергия на момента (което е полезно за спортистите), хората, които не тренират много, скоро след приема им усещат отпадналост.

Равновесието на Ин и Ян

Ин и Ян са противоположности, но те се и допълват и зависят едно от друго. Според индонезийската и китайската медицина, за да бъде един човек в равновесие, и двете сили трябва да бъдат приблизително еднакво представени. Жените имат повече Ин, отколкото Ян, а мъжете – повече Ян, отколкото Ин. Хората с нарушено равновесие имат твърде много Ин или твърде много Ян. Когато преобладава Ин, Ян изисква допълнително внимание, и съответно обратното.

В своята полюсна терапия Марк Елзен формулира въпроса така: „Липсата на здраве може да се представи като везна, която се е наклонила. Полюсът на Ин от една страна трябва да отговаря на количеството на Ян енергията от друга, за да се постигне баланса в нашето тяло.“

 

ORAC, Bovis, GI, Q-10. HRANITELNI_SNTOINOSTI_NA_AMANPRANA3

 

Какво прави Коензим Q10?

Коензим Q10 е вещество, от което се нуждаят другите ензими, за да изпълняват функциите си. Коензим Q10 подпомага функционирането на сърцето, мозъка и черния дроб. Той предпазва клетките от свободните радикали и действа като антиоксидант. Коензим Q10 помага на клетките ви да изпускат необходимата енергия. Всяко нерафинирано масло, като кокосовото масло  и червеното палмово масло екстра върджин, съдържа този ензим.

 

Лин Мак Тагърт пише: „Лечението не означава просто да се открие подходящото хапче или да се направи подходящата операция, то започва с поемането на отговорност за собственото здраве.” Карло Петрини пише: „Ние трябва отново да поставим храната в центъра на нашия живот.”

Аманпрана е единствената позната в България фирма-производител на здравословни продукти, на чиито етикети е отбелязана и тяхната Бовис- стойност.

 

Ако ви харесва, споделете го!

5 мнения по „ORAC, Bovis, ГИ, Коензим Q-10. Хранителни стойности на Аманпрана

  1. Pingback: Кокосовото масло – идеално за отслабване, за напълняване и за спорт | Health Line

  2. Pingback: Сладкиш с горски плодове | Health Line

  3. Pingback: Авокадо по средиземноморски | Health Line

  4. Pingback: Ако искате да отслабнете, заменете част от захарите във вашата диета с кокосово масло | Health Line

  5. Pingback: Специално за диабетиците: 6 пъти „ура” за кокосовото масло екстра върджин | Health Line

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>