Окисляването дава живот, но провокира стареенето

Когато оксидационните процеси в нашето тяло са контролирани с необходимите ензими, те ни предоставят енергия, необходима за правилното функциониране на клетките. Но ако се задейства неконтролиран процес на оксидация от свободните радикали, се образуват клетки с неблагоприятни качества.

OKISLQVANETO_DAVA_JIVOT_NO

Кислородните молекули в нашия метаболизъм могат, например, да се превърнат в опасни свободни радикали, които се опитват да „заловят” електроните на върха на двойните връзки на полиненаситените мастни киселини. Това води до създаването на изключително вредни връзки. Повредените полиненаситени мастни киселини на свой ред се превръщат в свободни радикали, които влияят на структурата на тялото.

Оттук следва, че не е препоръчително прекомерното количество на полиненаситени киселини в тялото, защото това са мастни киселини с дълга връзка, които лесно могат да се натрупат като мазнини по тялото. Така те стават лесна плячка за свободните радикали в нашето тяло заради двойните си връзки, които могат да бъдат разрушени.

При температура от 37 °C, тялото използва много кислород, вследствие на което свободните радикали стават свръхактивни, което означава, че полиненаситените мастни киселини биват увредени и бързо се превръщат в свободни радикали. Те предизвикват окисляване и могат да станат причината за инфекции. Тези окислителни процеси водят и до повреждане на ензимите и клетките и могат да станат причина за намалената ни жизненост: Окисляването на полиненаситените мастни киселини по нашата кожа води до бръчки, в мозъка ни ще допринесе за деменция, Алцхаймер и Паркинсон, може да предизвика развитието на сърдечно-съдови заболявания, а окисляването на клетъчните мембрани може да предизвика рак или умора. Никога не трябва да има прекомерно количества полиненаситени мастни киселини в тялото ни. Никога не ги използвайте без да консумирате защитни вещества като витамин Е и каротеноиди. И никога не загрявайте полиненаситените мастни киселини.

 

 

Ако ви харесва, споделете го!

4 мнения по „Окисляването дава живот, но провокира стареенето

  1. Pingback: ORAC, Bovis, ГИ, Коензим Q-10. Хранителни стойности на Аманпрана | Health Line

  2. Pingback: новА ORAC, Bovis, ГИ, Коензим Q-10. Хранителни стойности на Аманпрана | Health Line

  3. Pingback: Наситени, мононенаситени и полиненаситени мазнини | Health Line

  4. Pingback: ORAC, Bovis, ГИ, Коензим Q-10. Хранителни стойности на Аманпрана | Health Line

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>