Ориенталска салата с хляб

orientalska_salata_s_hliab

Продукти за 4 порции (като основно ястие):

  • 1 арабска питка
  • салата Романа
  • 3 големи домата
  • 1 краставица
  • 1 връзка магданоз
  • 1 шепа  прясна мента
  • 3 стръка зелен лук
  • 2 скилидки чесън
  • 4-5 с.л. студенопресован зехтин
  • сока на един лимон или домашен ябълков оцет
  • прясно смлян черен пипер
  • 3-4 ч..л. сумак
  • евентуално прясно смляна морска сол

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 °C. Нарежете хляба на едри парчета и го запечете за около 10 миниути. Внимавайте да не изгори.

Нарежете краставицата на кубчета със средна големина. Разполовете доматите, отстранете дръжката и го нарежете на различни по големина парчета.  Измийте старателно салатата Романа и я нарежете на едро. Разрежете зеления лук напречно на 2 – зелената част наситнете, а бялата нарежете на тънки филийки. Разделете и магданоза – дръжките наситнете, а листата нарежете на едро. Нарежете листата мента на едри парчета,

Направете соса като смесите зехтин, лимонов сок, черен пипер и сумак и ако е нужно, посолете. Сложете салатата в купа, заедно със соса. Прибавете в купата хляба чак накрая или просто сервирайте салатата върху него.

Източник: eat-this.org

Още интересни предложения за вкусни салати от healthline.bg:

Салата от радичио и смокини

Салата от ябълки и моркови

Салата от киноа с песто

Зелена салата с кълнове от червена ряпа

Креолска салата със зехтин “Раджа”

Италианска салата

Лятна салата с чери доматчета, босилек и сусам

Салата от киноа с антиоксиданти

 

Ако ви харесва, споделете го!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>