Питка без месене с кокосови фибри и пшенични зародиши „Аманпрана“

„Никой не е по-голям от хляба“ гласи народната мъдрост. И наистина, без хляб трапезата ни изглежда пуста. Хлябът е възпят в народното творчество, защото замесвайки тестото ние влагаме част от себе си в него. В миналото нашите баби и прабаби не са си купували хляба от магазина, а са го омесвали сами и това е било цял ритуал. Днес набавянето на хляб трае няколко минути, докато стигнем до касата в супермаркета. Но какво ядем, всички се досещаме. Нещо само с формата на истинския хляб, а вътре изобилстващо от всички научно-технически изобретения на химическата промишленост. За здравословност и енергийност на такъв продукт и дума не може да става. Но как да съумеем да си приготвим сами хляб в забързаното ни ежедневие? Да месим, пък да го чакаме да втасва, да печем.. Има и лесен начин. Предлагаме ви една рецепта за питка без месене, която гарантирано ще ви върне желанието да си приготвяте хляба сами. Резултатът е зашеметяващ!

pitka_bez_mesene_s_kokosovi_fibri_pshenichen_zarodishСнимка: Р. Иванова

Продукти:

  • 3 ч.ч. пълнозърнесто брашно от лимец, спелта или смес
  • 400 мл гъсто ядково мляко или вода ( за невеганската версия можете да ползвате кисело мляко)
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. лимонов сок или натурален ябълков оцет
  • ½ чаша пасиран златен лен, предварително накиснат за половин час
  • 1 с.л. разтопено кокосово масло екстра върджин или друга мазнина
  • 2 с.л. просо, накиснато за половин час
  • 2 с.л. натрошено ленено семе
  • 2 с.л. сусам, смлян или натрошен на едро
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.ч обезкостени и нарязани черни маслини
  • 1 с.л. кокосови фибри Аманпрана
  • ½ ч.ч. белен слънчоглед
  • 2 с.л.пшенични зародиши Аманпрана
  • сухи подправки по избор (напр. чубрица, риган, мащерка, джоджен)

pitka_bez_mesene_s_kokosovi_fibri_pshenichni_zarodishi_2Снимка: Р. Иванова

Начин на приготвяне:

Изсипете сухите съставки в голяма купа, разбъркайте. В друга купа разбъркайте мокрите съставки и накрая добавете угасената сода. Прибавете мокрите продукти към сухите и оформете хомогенно тесто. Ако е нужно, добавете вода. Тестото не се меси, а се бърка като за кекс. Печете в загрята фурна на 180 градуса около 30 минути до изпичане. Намажете питката с кокосово масло и я покрийте с кърпа.

Да ви е сладко!

Р. Иванова

Ако ви харесва, споделете го!

3 мнения по „Питка без месене с кокосови фибри и пшенични зародиши „Аманпрана“

  1. Pingback: Лятна салата с чери доматчета, босилек и сусам | Health Line

  2. Pingback: Пастет от червено цвекло | Health Line

  3. Pingback: Лятна салата с чери доматчета, босилек и сусам | Health Line

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>