Скорбут и холестерол? Има връзка между двете

Днес е известно, че скорбутът е резултат от липсата или недостига на витамин С. Венците започват да кървят, зъбите падат и артериите се пукат. През вековете много моряци умират именно от скорбут. Нелекуваният скорбут винаги води до смърт.

SKORBUT_I_HOLESTEROL_IMA_VRYZKA_MEJDU_DVETE

Понастоящем също знаем, че холестеролът в кръвта се произвежда най-вече от черния дроб и се добива главно чрез храната.

Но има ли връзка между скорбута и холестерола? Оказва се, че има и тя е установена от двукратния Нобелов лауреат Линус Поулинг и д-р Матиас Рат. Те твърдят, че холестеролът се произвежда от черния дроб като защитен механизъм на тялото. Черният дроб произвежда холестерол, за да заздрави пукнатини в артериите. Холестеролът затваря артериите, тъй като неговата роля е да ги защитава. Двамата учени са единодушни, че тези отвори в артериите са резултат от голям или по-малък недостиг на храна. Но защо говорим за недостиг на храна в днешното цивилизовано общество? Този недостиг е свързан с липсата на минерали, витамини, здравословни мазнини, протеини и хранителни вещества, добити от зеленчуците, плодовете, зърната и суровите ядки поради факта, че в забързаното ежедневие се храним с рафинирана храна.

Ако искате да намалите холестерола, трябва да се справите с причината за проблема. Хранете се по-здравословно и се опитайте да намалите стреса.

 

Ако ви харесва, споделете го!

3 мнения по „Скорбут и холестерол? Има връзка между двете

  1. Pingback: Свободните радикали са причина за сърдечно-съдовите заболявания | Health Line

  2. Pingback: Холестеролът е ваш приятел | Health Line

  3. Pingback: Холестеролът е ваш приятел | Health Line

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>