Слънчева питка с кокосово масло и спанак

Днес, в 08.00 ч. настъпи лятното слънцестоене. От днес до Еньовден Слънцето е в най-силната си и лечебна фаза. Затова в миналото хората са почитали този празник с ритуали за късмет и просперитет.

jylti_zvetia

Изработвали слънчеви амулети за защита, месели ритуални хлябове и украсявали дома си с преплетени жълти и червени цветя.

slyncheva_pitka_1Снимка: Р. Иванова

Ето една нестандартна на цвят слънчева питка с кокосово масло, която беше сътворена от нашия екип на днешния ден. Пожелаваме ви много слънце да има у вас през цялата година.

Продукти:

slyncheva_pitka_2Снимка: Р. Иванова

Начин на приготвяне:

Разбийте спанака на пюре. Угасете содата в оцета. Сложете брашното в голяма купа и направете кладенче. Изсипете в него разбития спанак, кокосовото масло, солта и семената и содата и замесете меко тесто. Оставете го да си почине за десетина минути.

Оформете питката и я набодете навсякъде с дървено шишче. Украсете с фигурки от тесто. Наречете питката за здраве, късмет и благоденствие. Поръсете с мак и сусам.

Печете в загрята фурна на 180°C за около половин час.

Р. Иванова

Ако ви харесва, споделете го!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>