Супа от картофи и карфиол, с моркови и грах

supa_karfiolВремето на карфиола и на загряващите супички настъпи, затова бързаме да се отдадем на супотворене. Много хора не предполагат, че карфиолът може да се яде суров. Чудесни салатки стават от него, пробвайте и ще останете очаровани. За тези, които още не могат да се „пречупят“, предлагаме топла супа, която да ги сгрее във вече хладните септемврийски дни.

Продукти за 4 порции:

  • 5-6 средно големи картофа
  • десетина средно големи розички карфиол
  • 3 средно големи моркова
  • грах ( накиснат от предишния ден – ако нямате, вземете 200 г замразен, не консервиран*.)
  • зехтин, студенопресован. В случая използвахме „Лечино“ на Карбонети.
  • хималайска сол
  • „загряващи“ подправки по избор – джинджифил, карамфил, кимион

Начин на приготвяне:

Измийте картофите и ги обелете, а после ги нарежете на средно големи парчета. Измийте карфиола грижливо и внимавайте за малки животинки, които се крият понякога в розичките. Измийте и обелете морковите и ги нарежете на ленти с белачката за картофи.

Сложете граха и картофите в тенджера с вода и ги сварете, а ако използвате замразен грах, го добавете накрая. Гответе супата при затворен капак на умерена температура. Така се съкращава времето за готвене и се запазват витамините. Другата тайна е, че не трябва да я „удавяте“ във вода, за да не се „размиват“ хранителните вещества. Предпочитайте по-гъсти супи пред редки, тъй като се храносмилат по-добре. Не разварявайте зеленчуците и ги добавяйте според времето им на увиране – различно при различните зеленчуци.

Малко преди да са напълно готови картофите и грахът, добавете карфиола. В зависимост от личните предпочитания, можете да го добавите и заедно с морковите чак накрая. Така само леко ще се задуши.
Сложете лентите от моркови, изключете котлона и дръпнете тенджерата от него.
Ако супата не ви се струва достатъчно плътна, пасирайте една част. Накрая овкусете с подправки, сол и зехтин.

Да ви е сладко!

 

Ако ви харесва, споделете го!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>