Тиганите с тефлоново покритие – опасни за нашето здраве

Тиганите с незалепващо покритие са още един характерен предмет от времето, в което смятахме, че мазнините водят единствено до затлъстяване. Но днес вече сме наясно, че това не е така. Здравословните мазнини са задължителни за здравото, стройно тяло. Дори се нуждаем от два пъти повече здравословни мазнини, отколкото протеинитака че малко здравословно олио или мазнина в тигана ще ви е от полза. Правилното решение е: Използване на здравословни мазнини, а не пълна липса на мазнини.

TIGANITE_S_TEFLONOVO_POKRITIE_OPASNI

Изхвърлете тефлоновия тиган!

Избягвайте използването на тигани с незалепващо покритие! Те са изключително  опасни.

Поставянето на незалепващия слой е свързано със сложни химични процеси, тъй като не е толкова просто да залепиш незалепващо покритие на дъното на един тиган. Освен това производството на тези тигани води до замърсяване на околната среда. ПроизводителятDuPont вече е изплатил 345 милиона американски долара на 60 000 жители на Западна Вирджиния и Охайо, като компенсация за нанесени вреди в следствие на замърсяването на питейната вода с PFOA – химикал, използван при производството на тефлон.

Както можете да предположите, при използването на тефлонови тигани, частици от тефлоновото покритие попадат в храната ви.  Това се случва, защото независимо какво твърдят производителите, тези тигани се изхабяват, и то бързо. Дори да ги употребявате правилно и да ги предпазвате от надраскване, не може да избегнете захабяването им, при което частици от тефлоновото покритие попадат чрез храната в тялото ви.

Много хора не знаят, че използването на тефлонови тигани е свързано с отделяне на токсични газове. По време на празниците, когато тефлоновите тигани се използват често, смъртността на домашните любимци, като канарчета и папагали, се увеличава. Поради ниския капацитет на белите дробове на канарчето, тези животни са много по-чувствителни към токсините и в миналото са били използвани от миньорите, за да се провери качеството на въздуха в мините. Газовете, отделяни от тефлоновото покритие, като политетрафлуоретилен, водят до кръвоизливи в белите дробове и често са смъртоносни за канарчетата. Тефлоновите тигани са „тих убиец“, тъй като ефектът не е видим. Компании като DuPont, както и Silverstone, Fluron, Supra, Excalibur, Greblon, Xylon, Duracote, Resistal, Autograph и T-Fal, използват изключително токсични вещества при изработването на тефлоновото покритие на продуктите си. Малко мазнина или олио в тиган от неръждаема стомана или емайлиран тиган са много по-полезни за вас и за околната среда.

Тефлонова треска?

Ето как служител на DuPont обяснява естеството на тефлоновата треска:

Фабриките на компанията използват тефлонов прах. Ако дори незначително количество от този прах попадне на пръстите ви и след това вие излезете да изпушите една цигара, ще усетите тефлоновите вибрации. От топлината на цигарата тефлоновият прах се разлага и започва да отделя изключително токсични пари. В следващите няколко часа ще почувствате потръпвания и треска по цялото тяло.

Ако желаете да приготвите храната си в тиган, най-здравословната и щадяща алтернатива е да използвате такъв от чугун, от неръждаема стомана, с керамично покритие или емайлиран ( стига да не е с нарушена цялост). За мазнина използвайте кокосово или червено палмово масло екстра върджин, тъй като те издържат на високи температури и са необходими за здравето ни.

 

Ако ви харесва, споделете го!

2 мнения по „Тиганите с тефлоново покритие – опасни за нашето здраве

  1. Pingback: Доматена супа с тофу и червено палмово масло | Health Line

  2. Pingback: Аюрведично лятно ястие с ориз, чушки, тиквички и грах | Health Line

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>