Тиквички с кокосово масло и орехово–чеснов сос

Постепенно се приближаваме към сезона на тиквичките, затова ще ви подготвим за него с една лесна и здравословна рецепта.

Тиквичките са много ценен зеленчук и са на почит на трапезата на българина, но за съжаление най-често се приготвят пържени, което е крайно нездравословно. Използва се рафинирано олио, което при нагряване става токсично. Освен това тиквичките  обикновено се овалват в брашно, което при пържене отделя акриламид. И за капак, много често после се заливат с мазни млечни сосове. Освен че натоварва стомаха, а акриламидът не може да се преработи от черния дроб, тази храна няма никакво съдържание на витамини, затова е не само безполезна, но и вредна.

Впрочем тиквичките са много вкусни и полезни, когато се консумират сурови. Те са истински деликатес, когато са с големината на пура и си ги откъснете пресни от градината.

Но да се върнем на рецептата:

Тиквички с кокосово масло и орехово-чеснов сос

Продукти за 4 порции:

3-4 средно големи тиквички

1-2 супени лъжици кокосово масло

За соса:

4 млади стръка пресен чесън

1 ч.ч. сурови орехови ядки

1 връзка пресен копър

щипка хималайска сол

Приготвяне:

Измийте и нарежете тиквичките на тънки шайби и ги подредете в намаслена или застлана с хартия за печене тавичка.

tikvichki_s_kokosovo_maslo.1

Добавете кокосовото масло, като го разпределяте равномерно и запечете  тиквичките до порозовяване.

tikvichki_s_kokosovo_maslo_2

Можете да ги извадите и леко хрупкави, за да сте сигурни, че са запазени част от витамините. За да приготвите соса трябва да смелите ореховите ядки и чесъна в блендера или с пасатор.

tikvichki_s_kokosovo_maslo_4

 

За регулиране на гъстотата на соса можете да добавите вода или зехтин, но не е желателно да се смесват мазнините.  Добавете ситно нарязания копър и овкусете с хималайска сол или други подправки по избор.

tikvichki_s_kokosovo_maslo_3

Изсипете тиквичките в дълбока купа и разбъркайте със соса.

Добър апетит!

Кокосовото масло е от малкото здравословни мазнини за печене и пържене, тъй като е устойчиво на високи температури. Суровите ядки и пресният чесън са полезно и витаминозно допълнение към любимите ни тиквички.

Ако ви харесва, споделете го!

2 мнения по „Тиквички с кокосово масло и орехово–чеснов сос

  1. Pingback: Веган супа от тиквички с кокосов аромат | Health Line

  2. Вики

    Здравейте! Искам да попитам, когато кокосовото масло се подлага на термична обработка, губи ли вкусовите си качества и аромата си?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>