Трансмазнините са чудовища

Около 1900 година френските и немски хранителни технологии откриват начин да удължат срока на годност на полиненаситените мастни киселини в соевото, рибното, слънчогледовото и царевичното олио от няколко месеца (съхранявани в хладилник) до няколко години (съхранявани извън хладилник), за да се използват в производството на бисквити и т.н. Те искали растителното олио да заприлича на маслото, което било много по-скъпо и течното растително олио да се превърне в твърда мазнина, която да може да се маже. По това време противниците на идеята вече наричали маргарина „пластмасово масло” (мазнините Crisco на Procter & Gamble). Производителите искали да увеличат температурата на разтапяне на растителното олио, за да може то да се използва по-ефективно в производствения процес на бисквити и сладоледи. А как са успели да постигнат това?

transmazninite_ sa_ chudovishta

Отправната точка обикновено е рафинираното олио, което в процеса на рафиниране вече е загубило хранителните си качества. След това то се загрява на температури между 150° – 200° и като катализатор се добавя никел (платина, алуминий или мед). Накрая продуктът се хидрогенира (втвърдява) частично или напълно. Този процес означава, че липсващите водородни атоми се прибавят под налягане и се свързват с въглеродните атоми на олиото. По време на този процес се образуват устойчиви трансмастни киселини, със структура, която не съществува в природата и няма място в нашето тяло. В природата съществуват двойни сплави, особено в кристалната решетка, като водородните атоми са позиционирани от двете страни на двойната сплав (като буквата V). За съжаление тези кристални структури под налягане се превръщат в транс-структури и поради частичното втвърдяване на полиненаситените мастни киселини водородните атоми се оказват от обратната страна.

Ако започнем да консумираме тези маргарини и други частично хидрогенирани мазнини, тези чудовища ще станат част от нашите клетки и коренно ще изменят клетъчните ни функции. Те изменят целостта на клетъчните мембрани в тялото ни и изместват здравословните мазнини от клетъчната мембрана. Тялото ни не може да ги разпознае и това води до смущения в усвояването на хранителни вещества и в изхвърлянето на отпадъчните вещества, породени от дисфункцията на клетъчната мембрана. Освен това тези атоми нарушават естествените обменни процеси на жизненоважните мастни киселини като линоловата киселина и алфа-линоловата киселина и имат влияние върху вискозитета на кръвта, нивата на холестерол и стените на кръвоносните съдове. През 1958, Ансел Кийс казва, че частичното втвърдяване на мазнините може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, поради наличието на трансмазнини в тези продукти.

Дж. Арон от Университета на Сан Франциско сравнява трансмазнините в нашето тяло с пясък, попаднал в швейцарски механичен часовник: часовникът започва да се забавя, докато излишният пясък не го накара да спре напълно. С други думи: трансмазнините бавно, но сигурно ни разболяват. Удо Еразмус, експерт по мазнините и автор на книгата „Мазнините, които лекуват -мазнините, които убиват“ се е изразил много ясно: „Консумирането на 60 мг маргарин или друг вид мазнини за печене е два пъти по-токсично от всяка друга храна, която приемаме ежедневно.”

 

 

 

 

Ако ви харесва, споделете го!

7 мнения по „Трансмазнините са чудовища

  1. Pingback: Все повече учени отхвърлят хипотезата за мазнините | Health Line

  2. Pingback: 11 причини защо наситените мазнини са полезни | Health Line

  3. Pingback: Промишленото олио и маргаринът – не само безполезни, но и опасни продукти | Health Line

  4. Pingback: Хората, употребяващи кокосово масло екстра върджин, живеят по-дълго | Health Line

  5. Pingback: Какво се случва, когато мазнините се рафинират? | Health Line

  6. Pingback: Мазнините не са вредни, а жизненоважни за нас | Health Line

  7. Pingback: Свободните радикали са причина за сърдечно-съдовите заболявания | Health Line

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>