Холестеролът е ваш приятел

„Страшният“ холестерол, с който ни плашат, въобще не е толкова страшен. Макар че холестеролът  не е синоним на мазнина, повечето хора употребяват двете понятия като синоними. Холестеролът – това са големи алкохолни молекули, синтезирани от животните (и хората). Той е част от семейството на стеролите. Холестеролът се открива само при хората и животните. В зеленчуците не се открива холестерол. Следователно всички растителни мазнини, като кокосово и червено палмово масло, съдържат 0% холестерол, но за сметка на това съдържат растителни стероли. Те са от същото семейство, също са мастноразтворими, но притежават различни функции.

holesterolyt_e_vash_priqtel

Както е при много естествени вещества, холестеролът също има положителни качества. Съществуват доказателства, че организмът на възрастните хора не произвежда достатъчно холестерол и за тях би било полезно да се добави такъв към храната им. Организмът на здрав човек произвежда достатъчно количество холестерол, за да може да функционира нормално.

Холестеролът се грижи клетъчната мембрана да е в най-добро състояние. В зависимост от това какви мазнини има в нашето тяло, клетъчната мембрана може и да не използва холестерол.

Ненаситените мазнини ще направят клетъчните ни мембрани гладки, а наситените мазнини ще ги направят здрави. Холестеролът преминава през клетъчните мембрани, за да осигури подходящия баланс между плътност и еластичност на мембраната.

Този баланс е толкова важен, че всяка клетка може да произвежда сама необходимия й холестерол. По този начин холестеролът може да предпазва и дори да поправя клетките. Холестеролът е ваш приятел!

Освен това холестеролът е важен за произвеждането на хормони, генерирането на витамин D и за здрава жлъчка – чернодробният секрет, който ни помага да усвояваме мазнините.

Ако ви харесва, споделете го!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>