Крушов мус

Рецепта за лек, летен плодов десерт, който можете да сервирате както топъл, така и изстуден.

 

 krushov_mus-300x237Продукти:

  • 3 добре узрели круши
  • 1 щипка сол
  • 100 мл вода
  • 50 мл бяло вино (сухо)
  • 2 щипки канела
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 3 с.л. захар

 Начин на приготвяне:

1. Измийте крушите, обелете ги, почистете ги и ги нарежете на ситно.

2. Сложете в тенджерка на котлона бялото вино, водата, захарта, солта и канелата да заврат. Добавете парченцата круши. Задушете ги на ниска температура.

3. Пасирайте сварените круши. Евентуално можете да ги доовкусите с още захар и лимонов сок.

 

 

http://www.gutekueche.at

Ако ви харесва, споделете го!

Веган ирландски соден хляб

vegan_irlandski_soden_hlqb-300x201Продукти:

  • 63 мл брашно от овесени ядки
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 0,5 ч.л. сол
  • 375 мл соево мляко
  • 500 мл пълнозърнесто пшенично брашно
  • 250 мл пшенично брашно
  • 2 ч.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

1. Разбийте соевото мляко с лимоновия сок и го оставете настрана. Направете си овесено брашно, като смелите овесени ядки в кухненския робот.

2. Първо разбъркайте добре и пресейте сухите съставки.  След това добавете соевото мляко и го разбъркайте бързо.  Ако тестото е много сухо, добавете още малко соево мляко. Количеството течност варира в зависимост от вида на брашното.

3. Не прекалявайте с месенето. За около 30 секунди омесете тестото и с набрашнени ръце оформете хлебче и го сложете в тавичка за печене. Имайте предвид, че се получава доста лепкаво тесто. Направете кръст  с ножа отгоре надолу и отляво надясно с дебелина около 1 см и сложете хляба да се пече.

4. Печете хляба за около 10 минути на 230 °C, а после го доизпечете за още 30 минути на 205°C.

http://www.gutekueche.at

Ако ви харесва, споделете го!

Веган салата със смокини, орехи и сос от нар

 

vegan_salata_sys_smokini_orehi_i_sos_ot_nar-300x20Продукти:

  • 100 г зелена салата
  • 60 г сурови орехови ядки
  • 2 смокини
  • 1 нар
  • 1 ч.л. горчица
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. винен оцет
  • сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Почистете нара и сипете зрънцата му в купа.

2. Половината зърна смесете с горчица, зехтин и винен оцет и пасирайте на сос. Овкусете със сол и черен пипер.

3. Запечете ореховите ядки за 3 минути в сух тиган.

4. Измийте салатата и я разпределете върху 2 чинии. Нарежете смокините на четвъртинки и ги аранжирайте върху салатата. Поръсете с орехови ядки и с останалите зрънца нар. Напръскайте със салатния сос.

5. Можете да сервирате към салатата хляб.

Ако ви харесва, споделете го!

Плодов мармалад без варене

plodov_marmalad_bez_varene-300x232Продукти:

  • 500 г малини (къпини, ягоди и др. меки плодове)
  • 250 г захар (или мед)
  • сока на 1 лимон
  • 4 с.л. вода
  • 1 ч.л. агар-агар

Начин на приготвяне:

мариновайте плодовете със захар или мед и лимонов сок и ги разбийте в кухненския робот с приставката за тесто,  докато се разтопи захарта. Разбъркайте агар-агара с вода, добавете малко от плодовата смес с малко лимонов сок и го оставете да заври на котлона. Охладете го малко и го прибавете към останалата плодова смес. Пасирайте и налейте мармалада в горещи буркани. Съхранявайте в хладилни. Трайността на този мармалад е около 2 седмици. Консумирайте мармалада възможно най-скоро след отваряне на бурканчето.

Ако ви харесва, споделете го!

Салата от домати и банани

salata_ot_domati_i_banani-300x237Продукти:

  • 1 шайба ананас (от консерва)
  • 1 банан за готвене
  • 1/4 ч.л. къри
  • 1 домат
  • 1 щипка пресен кресон
  • 2 с.л. зехтин
  • ром
  • 1 щипка сол и черен пипер
  • сока на 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

Обелете банана и цял го сложете с малко вода с щипка черен пипер и малко ром в тиган и го сварете, като го разбърквате. Извадете го и го охладете, нарежете го на шайби и го напръскайте със сока от 1 лимон.

През това време бланширайте доматите. Обелете ги и ги нарежете. Нарежете ананасовите шайби на осминки.

Наредете шайбите домати, банани и ананас в плитка чиния, като ги редувате.

Напръскайте с останалия лимонов сок, с кърито, зехтина, солта и черния пипер.

Поръсете с пресен кресон.

Ако не разполагате с банани за готвене, ползвайте обикновени банани, но не ги гответе, а само ги нарежете на шайби и ги напръскайте с лимонов сок.

 

 

Ако ви харесва, споделете го!

Веган торта без печене

 

vegan_torta_bez_pechene-300x232Продукти за блата:

  • 200 г бадеми
  • 200 г фурми
  • 1 щипка сол

За крема:

  • 400 г кашу
  • сока на 2 лимона
  • 1/2 ч.л. бурбонска ванилия
  • 100 мл кокосово масло
  • 100 мл сироп от агаве
  • 250 г боровинки (пресни) Можете да използвате и замразени боровинки, но ги размразете преди това.

Начин на приготвяне:

Накиснете кашуто във вода за една нощ.

За да приготвите блата смелете бадемите и фурмите с 1 щипка сок в кухненския робот. Сместа не трябва да е трошлива.

Изсипете сместа за блата във форма за печене и я разпределете равномерно по дъното. Разбийте кокосовото масло със сиропа от агаве. Отцедете накиснатото кашу и го сложете в кухненския робот. Добавете лимоновия сок, ванилията, кокосовото масло и сиропа от агаве  и разбийте на крем.

Разпределете равномерно 2/3 от крема върху блата и го загладете. Към останалия крем прибавете боровинките  и разбийте още веднъж. Отгоре намажете тортата с боровинковия крем. Сложете тортата в камерата на хладилника да се стегне.

Размразете суровата веган торта половин час преди сервиране. Нарежете я на парчета със затоплен нож.

 

Ако ви харесва, споделете го!

Мариновани тиквички на грил

 

marinovani_tikvichki_na_gril-300x232Продукти:

  • 4 тиквички
  • 1 чушка чили
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 връзка мащерка
  • 1/2 връзка мента
  • 2 глави ситен лук
  • зехтин екстра върджин
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистете чушката чили, обелете чесъна и ги нарежете на ситно.

Нарежете листенцата мента и мащерка на ситно. Обелете лукчетата и ги нарежете на ситно. Разбъркайте всички съставки със зехтина и ги овкусете със сол и черен пипер.

Нарежете тиквичките по дължина на дебели ленти и ги мариновайте в зехтина за 2 часа.

Извадете ги от маринатата и ги запечете на грила от двете страни.

Тази марината може да се използва и за други зеленчуци, като напр. чушки и патладжан.

Ако ви харесва, споделете го!

Пикантни пълнени домати

pikantni_pylneni_domati-300x232Продукти:

  • 6 големи или 8 малки домата
  • 250 г киноа (сварена)
  • 200 г тофу
  • пресни подправки (джоджен, мащерка, босилек)
  • сол
  • черен пипер (смлян)
  • зехтин

Начин на приготвяне:

Измийте доматите, подсушете ги, изрежете зелената част и изгребете вътрешността с чаена лъжичка. (Вътрешността на доматите можете да използвате после за приготвяне на зеленчукова супа.)

Сварената и охладена киноа изсипете в купа, натрошете тофуто с вилица и го смесете с киноата. Добавете подправките, солта и пипера и разбъркайте сместа.

Напълнете доматите със сместа и ги сложете в тавичка, намазана със зехтин. Запечете ги във фурната за 20 минути на 200 °C.

 

 

 

 

 

Ако ви харесва, споделете го!

Кокосова супа с гъби и кълнове от боб мунг

kokosova_supa_s_gybi_i_kylnove_ot_bob_mung-300x183Продукти:

  • 800 мл кокосово мляко
  • 750 мл зеленчуков бульон
  • 250 г гъби
  • 4 сушени смокини
  • 3 стръка лимонова трева
  • 2 шепи кълнове от боб мунг
  • 1.5 см джинджифил
  • 1.5 с.л. кокосово масло
  • 1.5 с.л. зелена къри паста
  • 1 глава лук
  • 1/2 стрък праз
  • 1/2 червена люта чушка (без семки)
  • по 1 шепа пресен босилек и кориандър (ситно нарязани)
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ситно, махнете външната част на лимоновата трева и също я нарежете на ситно. Запържете лука в кокосовото масло, прибавете лимоновата трева и я задушете. налейте бульона и оставете да къкри 10 минути. Прецедете.

Прибавете прецедения бульон към кокосовото масло и къри пастата, пасирайте и  върнете обратно към супата..

Нарежете гъбите, праза, смокините и чилито на ситно. Добавете ги към супата да се варят 5 минути. Овкусете със сол и черен пипер.

Украсете супата с кълнове. Поръсете с нарязаните подправки.

Ако ви харесва, споделете го!

Сос с черен пипер

 

sos_s_cheren_piper-300x199

Продукти:

  • 2 люти чушки
  • 5 скилидки чесън
  • 1/2 връзка пресен кориандър
  • 150 г копринено тофу
  • 1 с.л. тахан
  • 1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Измийте кориандъра, подсушете го и го нарежете на едро. Обелете чесъна и го нарежете на дребно.

Запечете лютите чушки в сух тиган, докато покафенеят отвън. Обелете ги и махнете семките им.

Сложете ги, заедно с чесъна, кориандъра, тахана и коприненото тофу в купа и ги пасирайте.

Овкусете соса с лимонов сок, черен пипер и сол.

Ако ви харесва, споделете го!

Малиново-кокосово смути с фибри

malinovo_kokosovo_smuti_s_fibri-300x194Продукти:

  • 300 г малини
  • 2 банана
  • 5 с.л. овесени ядки
  • 500 мл портокалов сок
  • 2 с.л. кокосови стърготини
  • 1 ч.л. кокосови фибри, например на Аманпрана
  • 2 ч.л. сироп от агаве
  • 1/2 лайм
  • 1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Обелете бананите, нарежете ги на малки парченца и ги разбийте в блендера заедно с малините.

Изцедете лайма и налейте сока му. Прибавете овесените ядки, кокосовите стърготини, канелата и портокаловия сок. Подсладете с 2 ч.л. сироп от агаве. Блендирайте всичко още веднъж.

Налейте смутито в чаши и украсете с кокосови стърготини. Преди сервиране охладете в хладилник или прибавете няколко кубчета лед.

 

Ако ви харесва, споделете го!

Печени домати с темпе и салса от манго и чили

pecheni_domati_s_tempe_i_salsa_ot_mango_i_chiliПродукти за доматите:

  • 6 домата
  • сол
  • прясно смлян черен пипер
  • 250 г темпе
  • 1-2 с.л. зехтин
  • 3 с.л. соев сос
  • 3 стръка розмарин
  • 4 стръка мащерка
  • 1 малка връзка зелен лук
  • мазнина за формата

Продукти за салсата:

  • 1 узряло авокадо
  • 1 чушка чили
  • 1 ч.л. сироп от агаве
  • сол

Начин на приготвяне:

Измийте доматите, отрежете „капаче“ от горната им част и и извадете семките с лъжица, като им оставите дъно от 2 см. Посолете ги отвътре и ги поръсете с черен пипер.

Загрейте фурната на 220 градуса. Натрошете темпето. Загрейте зехти в тиган и запържете темпето вътре на висока температура за 2-3 минути. „Угасете“ със соевия сос.

Накъсайте листенцата на подправките. Почистете зеления лук и го нарежете на тънки кръгчета. Смесете го с темпето. Напълнете доматите със сместа, сложете „капачетата“ и ги наредете във форма за печене. Изпечете на средната степен за 20-25 минути.

През това време обелете мангото и махнете костилката му. Нарежете го на ситно. Нарежете чилито по дължина, као махнете семките му и вътрешните стени. Нарежете го на много тънки лентички. (Работете с гумени ръкавици!) Смесете мангото с чилито и сиропа от агаве и овкусете салсата със сол.

Ако ви харесва, споделете го!

Супа от зелен алабаш и ябълки с джинджифил

supa_ot_zelen_alabash_i-qbylki-s-djindjifilПродукти:

  • 750 г алабаш със зелените части
  • 30 г пресен джинджифил
  • 1 зелена люта чушка
  • 1 1/2 с.л. къри на прах
  • 1 с.л. кокосово масло екстра върджин, например от Аманпрана
  • 2 с.л. киноа
  • 150 мл соева сметана
  • 300 мл зеленчуков бульон
  • 275 мл естествено тръпчив ябълков сок
  • сол
  • 2 с.л. био чия семена

Начин на приготвяне:

Отрежете листата на алабаша. Махнете твърдите жили на листата, а листата измийте. Две от листата нарежете на тънки лентички, а останалите на едро. Обелете алабаша и го нарежете на пръчици. Обелете джинджифила и го нарежете на ситно.

Изплакнете чилито, подсушете го, разполовете го, махнете семките му и го нарежете на ситно. (Внимание: Работете с кухненски ръкавици!)

Задушете джинджифила, чилито и 1 с.л. от кърито в загрятото на средна температура кокосово масло. Прибавете алабаша, едро нарязаните листа, киноата, соевата сметана и зеленчуковия бульон, оставете ги да заврат и ги оставете да къкрят на ниска температура за около 20 минути.

Вземете около 2 черпака от супата за застройка. Налейте ябълковия сок в супата и го оставете за малко да заври. Пасирайте останалата супа и я овкусете със сол и с къри. Върнете застройката в теджерата и прибавете  ситно нарязаните листенца от алабаша и семената чия.

Ако ви харесва, споделете го!

Веган майонеза

Дори и на веганите не бива да им липсва майонеза. Пробвайте тази рецепта за вкусна и здравословна веган майонеза.

vegan_E2_80_93maionezaПродукти:

  • 2 с.л. бял бадемов мус (Ако сте си правили бадмово мляко, можете да използвате пулпата от смлените бадеми.)
  • на върха на ножа сироп от агаве
  • 1 щипка сол
  • 1 с.л. горчица
  • 5 с.л. вода (гореща)
  • 1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Разбъркайте бадемовия мус с вода до желаната консистенция. Прибавете останалите съставки, овкусете и разбъркайте добре.

Майонезата трябва да е добре подправена, защото е подходяща за зеленчуци или сурова храна.

 

Ако ви харесва, споделете го!

Супа от броколи

supa_ot_brokoliПродукти:

  • 250 г броколи
  • 1 л зеленчуков бульон
  • 1 скилидка чесън, прeсована
  • 100 мл соева сметана
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка черен пипер
  • 2 глави лук (ситно нарязан)

Начин на приготвяне:

1. За супата от броколи първо нарежете броколите, чесъна и лука на ситно и ги задушете в зехтина за 5 минути.

2. Налейте зеленчуковия бульон и оставете да къкри на ниска температура за около 20 минути.

3. Пасирайте и овкусете със сол и черен пипер.

4. Сервирайте супата със соева сметана.

 

gutekueche.at

Ако ви харесва, споделете го!