Да спасим морето

Аманпрана и «Да спасим морето»


СПРЕТЕ свръхриболова! 70% от улова е излишен. Към момента само 3% от всички видове риба не са застрашени.

СПРЕТЕ незаконния риболов! Ограниченията за риболов са недостатъчни, за да позволят на рибните запаси да се възстановят. Освен това, всяка втора риба е уловена незаконно.

СПРЕТЕ изсичането на мангрови гори заради фермите за скариди! Мангровите гори са важна среда за размножаването на рибите; те също така предпазват островите и коралните рифове.

СПРЕТЕ изчезването на коралите заради покачването на морските температури и вредните риболовни практики на дънно тралене!

СПРЕТЕ болезнените методи за убиване на морски животни! Атлантическата треска и херингата умират от задушаване, което може да трае между 20 и 50 минути. Много риби се изкормват докато са все още живи и изпитват болка в продължение на 10 до 50 минути.

СПРЕТЕ съпътстващия улов! При улова на всяка риба, друга бива убита в резултат на съпътстващия улов и след това се изхвърля обратно във водата. На всеки две минути един делфин, една морска костенурка или кит загубват живота си в рибарските мрежи. СПРЕТЕ субсидиите за риболов! Рибарите имат глас, но не и рибите. Към момента има прекалено много хора, работещи в риболовните индустрии. Според WWF, по-голямата част от субсидиите за риболов причиняват огромни вреди на морската среда. СПРЕТЕ риболовните практики, които унищожават околната среда! Мрежите за тралене  унищожават дъното на нашите морета. Според учените, около 98% от морският живот е на дъното на морето.

СПРЕТЕ индустриалния риболов в Африка и Тихия океан! Европа е най-големият грабител и според Чарлс Кловър риболовните права над Африка са „нео-колонизация”. СПРЕТЕ свръхпотреблението на пластмаса! Пластмасата не изчезва. Тя попада в почвата, въздуха или морето. Учените са изчислили, че в океаните има 6 пъти повече пластмаса, отколкото планктон. Пластмасата действа като ксеноестроген. При излагане на определени химикали, женските охлюви  развиват пенис.

СПРЕТЕ безразборния дълбокоморски риболов, който унищожава рибата в морето.  1500 учени искат да се постави край на дълбокоморския риболов.

СПРЕТЕ замърсяването на океаните! Северно море някога е било най-богатата и чиста риболовна зона. Сега е просто един кален индустриален басейн, а дъното му е мъртва пустиня.

СПРЕТЕ фермите за риба! Те са огромен замърсител на екоситемите и консумират прекалено много рибно брашно, направено от дребни риби, живещи на свобода. СПРЕТЕ приготвянето на суши и сашими от риба тон. Спред WWF, синята атлантическа риба тон ще изчезне до 2015, ако не предотвратим това.

 

Прочетете повече за „Да спасим морето“ на www.noble-house.tk