Дъска за рязане „Чи”

Дъската за рязане “Чи” е част от философията на бавната храна - да приготвяме храната си с повече любов и съзнание и да й се наслаждаваме. „Чи”,  „прана”, „етер”,  е жизнената енергия, която ни заобикаля и без която не можем да живеем.

Камфоровата дъска за рязане “Чи” на Аманпрана осигурява резонанс и връзка с храната. Дъската е едновременно красива и е източник на положителна енергия.

Рязането върху дъската „Чи” се превръща в обмен на положителна енергия, обмен на “Чи”. А когато приготвяме храната си, дъската “Чи” осигурява чувство на спокойствие и баланс.

Използването на дъската “Чи” ни позволява да забавим времето, защото на всеки му се иска да отдели повече време за приготвянето на ястията.

 

Всяка дъска “Чи”е уникална

Дъските “Чи” се изработват ръчно в малка работилница и имат уникална дървена структура и форма. Всяка дъска е направена от цяло парче дърво без използване на лепила и пресоване на материала. Това е добре за трайността на дъската, защото отникъде не може да проникне вода в дървото, за разлика от пресованите дъски от бреза или бамбук, при изработването на които се използват лепила и други химични вещества, които после попадат в дървото, а оттам и в храната.

 

Край на тъпите ножове!

Камфоровата дървесина, която е сравнително мека, запазва ножовете остри. От друга страна материалът е достатъчно твърд, за да не позволи на ножовете да срежат влакната на дървото. Едно университетско изследване показва, че при рязане върху камфоровата дъска “Чи”на Аманпрана растежът на бактерии и гъбички се забавя от 3 до 5 пъти в сравнение с три други вида дъски за рязане.  Поради антимикробния си ефект дъската”Чи” допринася за хигиената в кухнята.

Тайната се крие в материала, от който е изработена дъската “Чи”. Камфоровото дърво е вечнозелено дърво, което достига до 30 м височина. Всичките му  части излъчват аромат на камфор поради съдържащото се в тях камфорово масло. Маслото от камфор е познато от дълбока древност и се прилага широко в лечението на различни заболявания и в парфюмерията. То помага при менингит, туберколоза, главоболие, срещу сърцебиене и коронарна недостатъчност, облекчава различни възпалителни процеси и др. Камфоровото дърво предотвратява развиването на микроби, гъбички и бактерии.

 

 

Повече “Чи”!

Дървото е един от елементите в китайската теория за «Петте стихии» (вода, дърво, огън, земя, метал) и протича в резонанс с Ин и Ян. В този кръговрат то предхожда огъня и затова пасва перфектно в кухнята.  Символ е на пролетта, зареждането с енергия и ведрина, както и зеленината на пролетта. Положителните йони на дъската “Чи” се поемат от храната и човека, който я приготвя. Това предоставя повече енергия както на човека, така и на храната.

Дъската “Чи”има невероятно високи Бовис- стойности: 17,000!

Дъската “Чи”има феноменалната способност да увеличава жизнеността на храната, която се реже на нея.

През 2006 година, в рамките на университетско изследване д-р Робърт Х. Стилупър изследва Бовис стойностите (честотна скала да измерване жизнеността на продуктите) на дъската “Чи”на Аманпрана в сравнение с тези на пластмасова и стъклена дъски за рязане, като разрязва био ябълка върху трите.

Той получава следните резултати:

  • Първоначална Бовис стойност на ябълката преди разрязване: 8900
  • След срязване върху дъска “Чи”: 10 500
  • След срязване върху стъклена дъска: 8900
  • След срязване върху пластмасова дъска: 7000

Заключението на  д-р Стилупър не оставя място за съмнение:

Пластмасовата дъска (Бовис 0) изцежда енергията, а отрицателните йони на пластмасата се прехвърлят в храната.

Стъклената дъска (Бовис 6,500) е неутрална.

Дъската  ”Чи”на Аманпрана (Бовис 17,000!) подхранва енергията и засилва връзката ни с храната. 

Трайност на дъската ”Чи”

При интензивна употреба в кухнята дъската за рязане “Чи”има трайност над 10 години. Поддръжката и е много лесна. Изплаквайте я след употреба само с топла вода, без препарат. 2-3 пъти в годината я изтривайте със смес от кокосово масло екстра върджин и няколко капки камфорово масло. Това поддържа дървото, запазва неговото излъчване и засилва антибактериалните му свойства.