Който пие много вода, живее по-дълго

 

 

 При раждането тялото на човека се състои от над 90% вода, а в момента на неговата естествена смърт – около 45% вода. Кората на главния мозък се състои от 84% вода, мускулите от 75%, сърцето – 74% и нервните клетки от 70%.

 Съдържанието на вода в организма е пряко свързано с процеса на стареене.

Всички функции на тялото, като кръвообращението и храносмилането, са зависими от положителния воден баланс в организма.  Когато дълго време не пием достатъчно количество вода, това води до влошаване на много жизнени процеси в организма и често до заболявания и до ацидоза. Трябва да се научим, че пиенето на вода е предпоставка за жизненост и привлекателност! Нещо повече, съвременната медицина потвърждава, че много хронични заболявания се дължат на недостиг на вода в клетките на организма, например болките в гърба или хроничната мигрена. Затова говорим и за често срещания термин “водни заболявания”. Ежедневно през отделителната система се изхвърлят между 1,5 и 2 литра течности – следователно това количество би трябвало да се изпива от човек, за да остане здрав. 

Световната здравна организация препоръчва дневен прием на вода от здрав човек най-малко 30 мл на килограм телесно тегло. 

Водата изпълнява две основни задачи в нашето тяло: 

 

Тя регулира обмяната на веществата. Водата разтваря хранителните вещества, поемани с храната (протеини, въглехидрати, витамини, минерали) и ги транспортира чрез кръвообращението до милиардите клетки в организма. Там хранителните вещества се метаболизират, т.е. трансформират се в енергия и по този начин се осигурява устойчивото функциониране на клетките.

Обратният процес на това е отвеждането на множеството отпадъчни продукти, като например пикочната киселина, които се разтварят във водата и се изхвърлят чрез бъбреците.

Транспортирането на хранителни вещества до клетката и отстраняването на метаболитните отпадъчни продукти са основни задачи на водата в организма. Приемът на достатъчно количество вода е в основата на здравословното регулиране на обмяната на веществата и правилното протичане на жизнените процеси в организма. За съжаление съвременният човек утолява жаждата си с какви ли не напитки ( кафе, безалкохолни напитки, сокове от плодов концентрат с добавена захар), но не и с вода. А единствено и само  водата може да отмие токсичните вещества от тялото ни и да хидратира клетките ни.

Водата регулира телесната температура и помага за поддържането на телесна температура от около 37 °C.  При тежки физически натоварвания, напрягане на организма или при висока външна температура, по кожата на човек се образува пот, която се изпарява. Същевременно върху кожата се образува студен слой, който оказва влияние върху телесната температура. Без изпаряване на вода, температурата на тялото бързо ще се покачи, което може да доведе до топлинен удар. Но каква вода да пием?

 Природата е отредила за човека изворната вода, която е чиста, структурирана универсална течност, нискоминерализирана и без вредни примеси.