Библиотека

Барт Маес, основател на "Аманпрана": Как започна всичко

«През 1999 г. продадох доходоносния си дял от една средно голяма компания, занимаваща се с керосин и керосинови печки. Благодарение на това си позволих да си взема седем години творчески отпуск, през които прочетох 600 книги за храната, ходих на конгреси по хранене, станах вегетарианец и публикувах статии за храната и жизнеността както у нас, така и в чужбина. Захванах се с "Аманпрана", защото дъщеря ми имаше сериозни проблеми със съсредоточаването в училище, а освен това разви и алергия към какаото. След един кошмарен период на медицински изследвания, с помощта на Oмега-мазнини, диета без какао и пълен преход, успяхме да решим проблема на дъщеря ми със съсредоточаването, а с времето и с алергията й към какаото. Това беше истинско откритие за мен и начин да се върна отново към социалния живот. Въоръжен със своя опит и познанията, които придобих от книгите, аз открих възможност да съчетая работата с това, в което истински вярвах.В самото начало Аманпрана започна с Oмега-мазнините от Окинава. Подобрих състава на Oмега-добавката, която дъщеря ми приемаше, като добавих различни подправки и билки, естествено съдържащи витамин Е (х8), и обогатих тези смеси с каротин. Първоначално се помещавахме в семейната ни къща, като много бързо тя ни утесня и наехме магазин с повече рафтове. В този момент един мой приятел ми спомена за наситените мазнини в кокосовото и палмовото масло. Първата ми естествена реакция беше «Та нали, наситените мазнини са нездравословни!?». Бях много скептичен, когато започнах да чета и изследвам тези мазнини, но мнението ми много бързо се промени. След задълбоченото им проучване, стигнах до извода, че те притежават свойства, които са непознати за много хора. Разбрах, че наситените мазнини са изключително здравословни, отколкото от всякакъв друг вид мазнини което противоречеше на широкоразпространените хранителни догми. Все пак реших да се захвана с това дело, защото имаше хора, които бяха готови и искаха да чуят. Започнахме със студенопресовано кокосово палмово масло. Съвсем скоро последваха и другите продукти. Така снабдяването със здравословна храна и преоценяване смисъла на парите се превърна в основна цел за нас. Мисията «Да спасим морето»беше логичното продължение на всичко това.»